Du är här:

BGCS Scottish Hickory Meeting maj 2022

Efter några år med reseförbud kan vi äntligen åka över till Skottland igen och vara med på Scottish Hickory Meeting som i år var förlagt till East Lothian som är en av de golftätaste kommunerna i Skottland med sina 21 golfbanor. Merparten av banorna ligger längs den 5 mil långa kuststräckan i underbart härlig natur. Efter fina framgångar i Wales och starka insatser under vårens tävlingar i Skåne och Danish Open var det ett förhoppningsfullt HGH-gäng som gav sig av till Skottland för att deltaga i de tre tävlingarna som stod på programmet. Huvudtävlingen Scottish Hickory Championship skulle i år spelas på Dunbar Golf Club som också stod som värd för tävlingen 2018.

Totalt var vi 16 personer i gruppen, varav 11 stycken är medlemmar i HGH; Jonas F, Henrik P, Ulf J, Stefan K, Martin M, Bengt G, Hans H, Mikael G, Per S, Mikael L samt undertecknad. Med oss reste också Erik Brändström och i Gullane, där vi hade vårt basläger, anslöt första kvällen Jörgen Isberg, Björn Petersson, Christer Ellnemark och Thomas Björkman. Inga hyrbilar denna gången då det har blivit ‘galet’ dyrt att hyra. Stuart (som driver eastlothianprivatehire.co.uk) har jag använt tidigare och mha honom och några kollegor körde de oss runt hela veckan. Bekvämt, praktiskt och till 1/3 av hyrbilskostnaden.

Vi hade ursprungligen bokat flyg med SAS men som på många andra destinationer lyckades SAS några veckor innan avfärd ställa in även vår flight och vi fick snabbt boka om till Norwegian. Avresa strax efter lunch så det blev sovmorgon men likt många andra dagar på Kastrup var det ren kaos i security och gruppen hann precis med planet trots att de var ute i god tid för incheckning. Erik och undertecknad anlände tidig kväll från Arlanda och Östgöta-gruppen som åkte via Amsterdam hann tom att klämma in en runda på Gullane 3 innan middagen. Vi bodde allihopa på The Watchman  Gullane som ligger strategiskt intill Gullane GC och gångavstånd till det mesta i samhället. Mycket trevligt hotell med fina rum, god mat och härliga frukostar. Det blev middag på The Watchman, mycket snack, lite vin och sedan PGA mästerskapen.

Gullane 3 – The George Colville Trophy 18 maj

Onsdagen var första tävlingsdagen och vi spelade om George Colville Trophy. Spelplats Gullane 3 som låg på bekväma 200 meters avstånd från hotellet. 2009 spelades mästerskapet på denna banan i dryga 30 graders värme. Nu var temperaturen halverad men vi fick en fin, mestadels solig dag med 7-8 m/s. No 3 är den kortaste av Gullane banorna, perfekt för hickories och var i bra skick, men lite långhåriga, och därmed tröga greener. Även om banan är kort finns där ett antal utmanande hål och många av dessa ligger nästan på skrå i södra delen av kullarna vid Gullane.

Mycket bra resultat noterades och bäst individuellt i scratch klassen var Ian Forrester på 71 slag (par 68), samma resultat som Jörgen men bättre inrunda. Jamie White var trea på 74 slag, slaget före Stefan och sedan följde ytterligare 4 svenskar på topp 10. I nettoklassen hade Richard Newcombe och Jeff Butcher 42 poäng med den förstnämnde som vinnare. Tävlingsledaren Ian Hislop trea på 41 poäng och Bengan 4a på 40 pinnar. Ytterligare några svenskar fanns på topp 10. En härlig dag avslutades med en trevlig middag i klubbhuset innan vi vacklade hem för att avsluta med one for the road i baren och lite golf på TV….

Kilspindie GC, Hickory Open 19 maj

Kilspindie är en klubb med gamla anor (banan utlagd 1867 – namnet Kilspindie kom till 1899), härlig bana och ett klubbhus som är ett av de vackraste i Skottland. Inte minst Locker Bar Room, med en fantastisk inredning och omklädningsskåp i baren, är så speciellt att man knappt vill lämna klubbhuset. Första tee ligger 8 meter från baren och lika nära är det till 18e green……. Väl värd ett besök (klubben alltså..) Kilspindie (som ligger knappt 5 km från Gullane) stod som arrangör av dagens tävling över 18 hål och vi bjöds på lika fint golfväder som under onsdagen och på en bana i mycket i bra skick och som gjord för hickory spel. Inte särskilt lång men trickig och vinden spelade oss en del spratt.

Jörgen fick revansch och vann bruttoklassen på 34 poäng. Nettovinnare blev Ulf med 42 poäng efter att ha spurtat in på 32 slag brutto sista nio. Känns som gym- och löpträningen börjar ge resultat……. Micke Lindman tvåa på 41 poäng och Boris L trea på samma resultat. Totto Salomonsson blev fyra på 40 pinnar och sedan följde 5 svenskar till. Dvs totalt 8 svenskar första nio platserna med 9e man på 38 poäng..…… Viss dominans av det svenska gänget och riktigt bra scorer…. Vi avslutade med en god och trevlig middag samt prisutdelning i klubbhuset. Därefter hem och one for the road etc……

Scottish Hickory Championship, Dunbar GC, 20 maj

Dunbar GC, som ligger 3 mil från Gullane, stod som värd för årets mästerskap. Klubben bildades 1856 och designades av en tung trio, Old Tom Morris, James Braid och Tom Sayers. Banan som inleds med två par 5’or och en par 3’a vid klubbhuset försvinner sedan ut på en smal tunga land längs vattnet. Sju hål i sydostlig riktning och de sista åtta tillbaka (ofta in i vinden) mot nordväst. Banan är alltid i bra skick med många utmanande hål, inte minst på inrundan med ett antal par 4’or över 400 yards. Totalt 6200 yards lång och par 71 så betydligt mer krävande än de tidigare banorna vi spelat i veckan.

Det blev ännu en stor svenskdag i ett perfekt golfväder likt de andra dagarna med Bengan som Scottish Champion på 67 slag netto. Ett före Jaggan som i sin tur var slaget för Micke L. och ytterligare två svenskar topp 8. Brutto vann scratchspelaren Neil Gascoigne på 77 slag, tre före Micke G och Jonas. Ytterligare 4 svenskar tog sig in på topp 10 listan så svårt att säga att vi inte dominerade även denna tävlingen.

Dagen avrundades med middag och prisutdelning i det vackra, inbjudande klubbhuset med härliga vyer ut över Nordsjön. Kvällen avslutades med PGA golf och ytterligare rondanalyser i baren på hotellet.

The Glen GC 21 maj

Östgötarna skulle flyga hem på lördagen så det blev tidig start för dom på Gullane 2 och sedan transfer till Edinburgh. Vi övriga 12 skulle stanna kvar till söndagen och var inbokade på Glen GC (East Links) i North Berwick. Glen var en ny upplevelse för oss alla och är en relativt kuperad bana utmed havet med flera riktigt fräcka hål och vidunderlig utsikt över Firth of Forth där Elie GC kan ses på andra sidan med Anstruther lite längre upp längs kusten. Mest iögonfallande är självklart Bass Rock som är en ö (vulkanisk klippa) några kilometer ut från land och 107 meter över havet. På ön finns en fyr från 1902 men ön är framförallt känd eftersom man där hittar världens största koloni av havssulor. Det sägs finnas över 150.00 havssulor på ön……På latin heter havssula Morus Bassanus som kommer från klippans namn Bass Rock. Oerhört vacker kan man nog säga om klippan men lite vit av någon anledning eller kan det bero på de 152 tonnen ammoniak som årligen släpps ut….??

Vi hade en härlig dag men nöjde oss med lagtävling där unge herr Peyron’s lag var helt överlägsna. I laget ingick också Martin, Stefan och undertecknad. Och en Stefan med en mycket krånglande rygg som trots det slog en mängd vackra slag. Dock fick vi hjälpa till att plocka upp birdie- och parputtar ur hålet…. Efter ronden lite läskande drycker och njuta av den vackra utsikten innan vi åkte hem för att hinna till kvällens middag på Bonnie Badger som är en relativt ny restaurang i Gullane snett över Jack White. Vi fick utomordentligt god mat som sköljdes ned med överraskande bra viner och stämningen som var hög när vi kom blev inte sämre ju längre kvällen gick. Härlig avslutning på fantastiska dagar i Skottland.

Söndag hemresedag på em så det blev slappa och i god tid på flygplatsen där vi upptäckte att vi inte var de enda som skulle flyga den dagen. Att äta var inte att tänka på med tanke på de långa köerna överallt. Hem kom vi och nu laddar vi för nästa resa (English i oktober) men innan dess en mängd tävlingar hemma. Och frågan är också om vi kan upprepa framgångarna från Skottland när vi spelar på Rye…..??

Svinga lugnt !!

Vid pennan / Olle

Gullane, lite golfhistoria

Gullane (ca. 3000 invånare) är ett riktigt Mecka för golfare med fler historiska banor på gångavstånd än vad ni hittar i St Andrews. Golf har spelats länge i Gullane och det sägs att skräddarna i Dirleton så långt tillbaka som 1650 på Auld Handsel Monday (första måndagen efter den 12 januari) mötte sina kollegor från Aberlady i en årlig match. Matcherna spelades på kullarna vid Gullane Links. 1854 bildades Dirleton Castle GC av affärsinnehavare och arbetare i Dirleton och klubben spelade sin golf på Gullane Links.

Dom första sju hålen i Gullane lades ut 1840 där nuvarande 1a och och de sista hålen på Gullane 1 ligger. Banan utökades senare till 15 hål och 1884 lades ytterligare 3 hål ut. Då hade två år tidigare (1882) Gullane GC bildats med totalt 32 medlemmar. 1889 byggdes ett klubbhus i Gullane men detta ersattes redan 1929 av det som ännu idag används som Members Clubhouse till höger om ettans hål på Gullane 1. The Old Clubhouse är idag en populär pub/restaurant vid infarten till Gullane där ni bör titta in och avnjuta en pint (eller två). Gullane GC har tre banor och No 1 blev som sagt klar 1884. 1889 lades No 2 ut och i början av 1900-talet blev trycket såpass stort att ytterligare en bana, No 3 byggdes och stod klar 1910. Värt att nämna är att kullarna kring Gullane från 1840 var mycket uppskattade träningsområden för ‘Racehorses’ vilket ledde till ideliga konflikter med golfarna. Konflikten ledde till att Lord Law 1892 förbjöd ridning och träning på Gullane Hills vilket gjorde att det blev fritt fram för fler banor.

Området kring Gullane är golftätt och golfare från Aberlady hade i många år spelat på Wanster course som låg vid havet mellan Aberlady och Gullane men konkurrens från det lokala skjutfältet gjorde att de fick flytta. Med hjälp av George Hope från Luffness, som upplät mark och lade ut nya hål, kunde man 1867 börja spela på Luffness GC som till viss del låg på Gullane Common. Tyvärr blev det ’stridigheter’ med övriga golfare i Gullane och Luffness golfarna fick återvända till Wanster course som utvecklades till det som idag är Kilspindie GC (namnet togs 1899).

George Hope gav dock inte upp och ville att Luffness skulle leva vidare och tog 1894 in Old Tom Morris för att lägga ut en ny bana som fick namnet Luffness New GC. Trots namnet New alltså en över 125 år gammal klubb. Har ni inte spelat här gör det och inled eller avsluta med lunch i det fantastiska klubbhuset. Jacket and tie of course och dessutom Storbritanniens fräckaste Dirty Bar.

I samhället Gullane ligger också den inte helt okända klubben The Honourable Company of Edinburgh Golfers, Muirfield som bildades 1744 och då spelade man på en 5 håls bana, Leith Links i Edinburgh. 1836 flyttade man till the Old Course, Musselburgh som då hade 8 hål men byggdes senare ut till 9. Här stannade klubben fram till 1891 då en ny bana stod klar i utkanten av Gullane och där finns klubben fortfarande kvar.

Inom 5 km från Gullane finns också Longniddry GC, Craigelaw, The Renaissance och Archerfield Links. Och några km längre bort North Berwick med två banor så även om du stannar några veckor behöver du inte spela samma bana mer än en gång…..