Du är här:

Invigningen av museet

Swedish Golf Hall of Fame och invigningen av det uppdaterade golfmuseet i Landskrona

Hickory Goffers var väl representerade när det uppfräschade golfmuseet slog upp portarna i de nya lokalerna på Landskrona Golfklubb under värdskap av Claes Grönberg SGF:s ordförande i Golfmuseet. En stor scen hade byggts upp utomhus men tilltagande duggregn tvingade arrangören till en helomvändning och de 75 inbjudna fick istället avnjuta invigningen inomhus. Inget fel med det. Det blev mer intimt, och lite bubbel efter välsmakande lunch på röding lyfte temperaturen ytterligare. 

Ute på banan firades händelsen med en hickorytävling med bl a åtta spelare från Viken, och inne i museets smakfullt inredda lokaler bevittnades invigningen av Claes Kvist, Anders Engström, Monica Andersson och Pelle Tomson från HGH. Där syntes också SGF:s kvinnliga och vältaliga ordförande från Kullabygden, Maria Möller, flera representanter från Golfhistoriska Sällskapet, ett par utsända fotografer och till och med en journalist från England. 

Lättöverskådligt och elegant museum

Det gamla museets något murriga och svåröverskådliga samlingar från när och fjärran var nu ersatta av en ljust inredd och mer sparsmakad version som fokuserade på vår svenska golftradition inklusive de mest framträdande personerna under de 130 år som gått sedan golfen slog rot i Sverige. Höjdpunkten i lokalerna blir nog för de allra flesta glimtarna på storbildsskärm från svensk golfs gyllene ögonblick på de internationella tävlingsbanorna. De magiska ögonblicken på film, kompletterade av maffigt stereoljud gav hög inlevelsepoäng. Åk dit och upplev!

Hall of Fame

Rutinerad conferencieren Jerker Aspegren fanns på plats i de nya fräscha lokalerna och värmde upp tillresta golfhistoriker genom att citera Kirkegaard: ”Livet kan endast levas framlänges, men bara förstås baklänges.” Bättre kan det inte sägas. 

Den första omgången golfhjältar för det nyinstiftade svenska Golf´s Hall of Fame avslöjades. Som nummer ett presenterades svensk golfs fader, den framsynte och oerhört energiske Viktor Setterberg (1869-1945). Presentatör av göteborgaren Setterberg var Hovåsgolfaren Claes Olsson, tillika en av författarna till den nyutkomna boken ”De första inom svensk golf”. 

Claes Olsson kommenterade sedan göteborgare nummer två i tidsordningen, Erik Runfelt, den mest framgångsrike spelaren under 1910-, 20-, och 30-talet. Han spelade i 32 mästerskapsfinaler, varav han vann 20, och underströk därmed den dominerande rollen inom svensk golf som golfklubben i Hovås hade på den tiden. Mottagare av den postuma utnämningen var två av Erik Runfeldts  barnbarn som charmigt berättade om sin berömde morfars vana att ständigt vässa peggar med sin röda pennkniv. Vi som spelar på Vikens utslagsmattor har särskilt stor förståelse för rätt dimensionerade peggar.

Som nummer tre i ordningen introducerades Liv Wollin som var på plats och fick demonstrera sin sarkastiska humor i uppskattat samspel med alltid avspände Aspegren. Under sin långa karriär tillhörde hon världens bästa amatörer och en bidragande orsak till framgångarna kan ha varit att hon redan i skolåldern alltid spelade med killar. ”För de var svårare att slå”. Undertecknad kan intyga att dessa motspelare bör ha varit svårknäckta. De var nämligen mina klasskamrater i gymnasiet på Lidingö Läroverk, storebrodern Kim Forsell och dennes kompis Per Hansson, båda senare golfproffs. De spelade golf under all vaken tid och nådde följaktligen aldrig de akademiska höjderna. I gengäld kunde de bevittna hur en lillasyrra, på deras bekostnad (Liv ansågs vara en hård bettare) utvecklades till superstjärna i golf. 

Så var det dags att promovera den sedan några år bortgångne Sven Tumba, mannen som lyfte svensk ishockey och senare blev den tändande gnistan för svensk golfs exempellösa tillväxt. På plats i Landskrona var sonen Pigge som berättade att livet med pappan hade varit ett pärlband av gränslösa, oftast roliga äventyr. Förutom ”efteråt” då familjen fick städa upp efter nationalidolens vilda framfart i affärsvärlden.

Efter samtalet med Pigge vändes blickarna mot den reslige Henrik Stenson som intagit scenen tillsammans med sin tolvårige son. Samtalet med Jesper Aspegren handlade förstås om det kommande kaptensskapet för Ryder Cup-laget, men avslöjade också att sonen skulle spela en pro/am uppe i Halmstad i pappas och Annika Sörenstams mixedtävling under den kommande veckan. Som spelpartner skulle grabben av en händelse ha sin lekkamrat hemma i Lake Nona. Som visade sig vara Annikas äldste son. 

I pausen mot nästa programpunkt märks en rörelse i de bakre regionerna. Det är Henrik som slingrar sig tillbaka, upp på scenen igen. Han ber om ursäkt. Har glömt en sak, det viktigaste. Nämligen att tacka föräldrarna som sitter allra längst bak i det stora rummet. 

Efter detta berättades från scenen att Annika Sörenstam, av många ansedd som världens främsta damgolfare genom tiderna, och Lotta Neumann, den första svenskan att vinna på USA-touren, också ingår i denna första utnämning till Hall of Fame-berömmelse, vilket underströk styrkan i svensk damgolf under de senaste decennierna. Men, som Liv Wollin uttryckte det. ”Det går fram och tillbaks. Det kommer bli bra också för killarna!” 

Men hon kunde inte bli att tillägga ”och för tjejerna.”

Förresten. Från USA kom en hälsning via video från Annika. Globalt värre. Digitalt om man så vill. Som det nya golfmuseet där intendenten Göran Nyström sett till att massor av intressant golflitteratur numera finns tillgänglig för din PC. Också han, arbetsledaren bakom det nya museet och hjärnan bakom invigningen fick blomster, berömmande ord och välförtjänta applåder. HGH:s historian instämmer. Från Göran får man alltid snabba besked och det bästa av service!

En sak till. Det kommer inte räcka med totalsegern i Hickorytolvan på Viken för att väljas in i Hall of Fame. Enligt arrangörerna från SGF ska det vara oerhört svårt att passera nålsögat till denna berömmelse. Det ska vara exklusivt, handlar nog mera om en äkta Grand Slam eller så.

Vid pennan, HGH:s utsände observatör, Anders Engström

Bildtext:

Från vänster: Henrik Stenson, Liv Wollin, Pigge Tumba, Erik Runfelts två barnbarn, samt Claes Olsson från Hovås som representerade Viktor Setterberg. Annika Sörenstam och Lotta Neumann kunde inte närvara utan blir dubbade in i The Swedish Golf Hall of Fame vid senare tillfälle. Foto Göran Söderqvist.