Du är här:

Nu är tävlingssäsongen i full gång

TÄVLINGSÄSONGEN I GÅNG

Nu är tävlingssäsongen i full gång. I fredags spelade vissa av oss Festkommitténs upptaktsmöte, se referat nedan av Anders Engström.
Samma dag spelade några andra av oss första omgången av Skånes Foursomeliga på Flommens GK, se referat av Jonas Fack.
Dagen efter spelades första del tävlingen i Southern Hickory Tour. Vann gjorde Jonas Fack på smått fantastiska 72 slag brutto. Resultat, i form av erhålla OM-poäng, finns tillgänglig på www.southernhickory.com under Order-of-Merit.

Tweed och neddragna mössor på nyklippta Viken links.
Som så vanligt denna vår blåste det kallt över Viken links fredagen den 10 maj 2019. Det handlade om säsongens ”uppstartsmöte” och tretton hickorygolfare i tweed och neddragna mössor vandrade iväg mot ettans tee för att betvinga nordanvinden. Det blev indelning i fyra scramble-lag med vår captain Bengan Gustafsson som ambulerande hjälpreda, två hål åt gången.
Segrare efter nio hål blev lag Stefan Wiklund med Tommy Viebke och Cecilia Onell på 31 slag netto, samma antal slag som lag Ulf Jagaeus, men med ett slag bättre på det sista hålet. Prisutdelning följde på verandan med vin och applåder för segrarna innan återsamling, nu med hela arton hickory-medlemmar, i restaurang Hamnkrogen, vars nye krögare bjöd på torskrygg i michelinklass och traditionell hamnkrogsakustik. Att döma av ljudnivån passerade sålunda en hel del decibel sitt mål men kan ha bidragit till det bestående intrycket av synnerligen hög stämning utmed långbordet.
Sammanfattningsvis: Scramble är kul, socialt och förlåtande, perfekt för nyblivna hickoryspelare. Tack till festkommittén för detta årets första arrangemang!

SKÅNES FOURSOMELIGA

Som vanligt spelas foursomeligan i en våromgång och en avslutande final tidig höst. De tävlande lagen den här säsongen är från hickoryföreningarna i Båstad, Viken, Lund och Flommen då Torekov inte klarade av att få ihop lag. Klubbarna ställer upp med fyra spelare i varje lag och foursomematcherna spelas över nio hål ända till sista hålet då ”hålskillnad” avgör vi lika resultat. Vinst ger 1 poäng medan en delad match rendera 0,5 poäng vardera. Vi spelar open, från samma tee oavsett kön samt med både stymie och Sunningdale rules.
Våromgången gick av stapeln 10/5 på Flommen – en utmärkt bana från blå tee för hickoryspel. Banan var i bra skick även om fairways var så märkta av förra årets torka och veckans hällregn att lägesförbättring användes. Greenerna var dock helt magiska – snabba och välrullande!
HGH har vunnit alla utom en av de tidigare upplagorna och vi ser så klart fram emot att försöka bärga ytterligare en seger. Till våromgången ställde vi upp med Stefan Kjell och undertecknad i HGH 1 och Henrik Peyron och Mikael Martinsson i HGH 2.

Matchresultat

LANDKRONA HICKORY CHALLANGE

Lördag 11 maj. Solsken, men svalt – endast 10-12 grader. En svag till måttlig bris, främst från nord- nordväst men emellanåt lite varstans ifrån.

Det är dags för Landskrona Hickory Challenge och premiärtävling på 2019-års Southern Hickory Tour. De 30 deltagarna välkomnas till en fantastisk anläggning på lördagsmorgonen. Allt är välordnat in i minsta detalj, till och med köket har ordnat med hickoryrökta revben till lunch efter utfört spel. Scorekorten, som är hickoryunika och med namn på alla 18 hålen, delas ut i Svenska golfmuseet. Banan som ska spelas är den utmärkta hickorysversionen av Hildesborgsbanan som blev nysträckt hösten 2017.

Av de 30 deltagarna representerar åtta HGH och endast hemmaklubben har fler deltagare. Göran Nyström agerar starter och ser till att alla kommer iväg på rätt tid och rätt riktning. Bana som möter oss är i fantastiskt skick – det finns inga märken av fjolårets torka, inga sprickor, inget ogräs och hårda, jämna och kortklippta fairways. Greenerna är gudomligt jämna och lagom snabba med kanske 10-11 på stimpen. Bollen rullar dit den slås och den rullar ut – golfförutsättningarna kan knappast bli bättre än så här!

Trots de utmärkta yttre förutsättningarnas är det genomgående höga scorer som redovisas, endast tre spelare mäktar med resultat under 80 på banan som mäter ca 5100 m och har par 71. Mats Gylldorf från Ljunghusen spelar till sig en 3:e plats med 79 slag medan den premiärtävlande utmärkte amatörgolfaren Patrik Andersson från Vasatorp slår till med 76 i sin första hickorytävling. Dagen till ära slås det banrekord på hickoryslingan – en skapligt välspelande HGH:are i form av undertecknad (Jonas Fack) levererade en 72-runda med mersmak. Åtta raka par följdes av en 3-putts bogey på nionde hålet, missad sex fots birdieputt på tian och en rimlig bogey på långa elvan i motvind och uppför. Birdiekavalkaden drog igång på 13:e (omgjort till par 5 i hickoryslingan) efter chip och 1-putt följt av en fin mashie nerför backen på långa 14:e och en 6-meters putt rätt i hål – sannolikt bra med nya regler och flaggan kvar! Av bara farten blev det två-putts birdie på 15:e som är ett par 5 hål med andra slaget över vatten – eagleputten snurrade i hålkanten. Dessvärre blev det två bogeys på 16 och 17 och ett avslutande par på det underbart kort men väldigt utmanande 18:e. Seger i både brutto och netto för HGH och Jonas. Övriga HGH:are placerade sig på övre halvan av startfältet.

Landskronas hickoryförening har återigen levererat ett strålande arrangemang på en bana som är synnerligen väl lämpad för hickoryspel. Jag kan bara rekommendera alla att spela på Hildesborg (enligt hickoryscorekortet) och att delta i Landskriona Hickory Challenge 2020!

Jonas