Du är här:

BGCS Scottish Hickory Meeting maj 2023

Maj månad och dags för Scottish Hickory Meeting som även 2023 var förlagt till golfbanetäta East Lothian där 21 banor ligger inom 30 miles. I år var logistiken ännu bättre än tidigare år då huvudtävlingen skulle avgöras på Kilspindie och övriga tävlingar på Craigelaw och Gullane 3 som det nästan är gångavstånd till. Craigelaw är en yngre bana, byggd 2001 men ser ut att kunna vara 100 år gammal och ligger granne med Kilspindie.

Efter fina framgångar i Wales och starka insatser under vårens tävlingar i Skåne var det ett förhoppningsfullt HGH-gäng som gav sig av till Skottland för att deltaga i de tre tävlingarna som stod på programmet. Flyg till Edinburgh som vanligt och sedan blev vi upphämtade av Stuart och hans kollegor som sedan körde oss runt under veckan när vi behövde dom. Mycket smidigt och inte minst prisvärt.

I år blev det färre svenskar som åkte över då planeringen hos några av våra HGH’are inte håller lika hög klass som deras spel…… Totalt var vi 12 personer i gruppen, varav 7 stycken är medlemmar i HGH; Jonas , Stefan, Martin, Bengt, Hans , Mikael M samt undertecknad. Med oss reste också Erik Brändström, Björn Petersson, Sten och Mats Rodenstam samt regerande svenske mästaren Per Nyman. De tre sistnämnda gjorde alla debut i mästerskapen.

Även i år hade vi Head Quarter på The Watchman i Gullane några få meter från Gullane 3 vilket förenklade logistiken enormt. Inte billigast i Gullane men fina rum, suveränt läge och magnifik frukost!!

Några av oss åkte över under måndagen och med hjälp av Jamie White som är medlem på Gullane (och BGCS) fick vi glädjen att under tisdagen spela Gullane 1 som håller mästerskapsklass. Då James var med och spelade hade vi också tillträde till medlemmarnas klubbhus vilket får ses som en bonus. Banan var i strålande bra skick, dock bjöds vi på en hyfsat stark vind vilket ställde till det för oss på ett antal hål men trots detta blev det både anständiga scorer och en hel del birdies. Frågar man Bengan så var greenerna bland de bästa han puttat på……

Under dagen anslöt övriga spelare och på kvällen middag på The Watchman där personalen var lite mindre ringrostiga än förra året och vi bjöds på både god mat och fina viner. Vi graderade tom upp vinerna något för att hålla Martin på gott humör…..

Gullane 3 – The George Colville Memorial Trophy 17 maj

Onsdag var det Gullane 3 som gällde och George Colville MT vilket innebar kort promenad till banan och Visitors Clubhouse som är ett relativt nybyggt, men praktiskt, klubbhus för alla de gäster på de tre Gullane banorna som inte har tillgång till Members Clubhouse. Även idag bra golfväder men något mindre vind vilket gjorde den redan korta banan relativt lättspelad. PG Nyman visade varför han är svensk mästare och joggade hem segern i scratch klassen på 69 slag, 4 före Björn ’Bempa’ Petersson och 5 före Ian Forrester. Micke Martinsson 4a på 75 slag, Jonas, Erik och Bengan hade 76, undertecknad 77 samt Mats, Stefan och Claes Armå (som reste på egen hand) alla på 78.

Även i kampen om George Colville Memorial blev det svensk seger genom Bempa som med lysande 43 poäng var 2 pinnar före Ian Lawlor och 4 före Bob Chadwick. Bengan o Erik hade 38 poäng, Micke 37, undertecknad 36 samt Stefan, PG och Martin 35 poäng. En riktigt svenskdag med andra ord som efter en god middag i klubbhuset sedan firades på hotellet med lite smårätter och jag tror även att några glas vin slank ner……. Dessutom fick vi se CL fotboll och njuta av City’s totala överkörning av Real. En riktig heldag med andra ord.

Craigelaw – Czeslaw Kruk Memorial Trophy 18 maj

Till minne av Czeslaw som gått bort under året spelades för första gången denna tävlingen och spelplats var Craigelaw GC som var en ny bekantskap för en del av oss. Banan är designad av Donald Steel och invigdes 2001 (under senare år förbättrad av Mackenzie & Erbert) men banan ser ut som den har funnits där i 100 år. Dock får man en känsla, när man i början av sista nio vandrar in bland hus och byggnader, att man befinner sig på en äkta ’resort’. Relativt öppen bana med hårda greener som ofta var väl inbunkrade och en riktigt bra kondition.

I scratchklassen var PG ännu en gång ohotad vinnare med 70 slag, fem före Claes och åtta bättre än Ian Forrester. Micke hade 82, Jonas, Erik, Olle 83 slag och på 84 Mats och Stefan. Stark insats än en gång av svenskarna. Jag hade glädjen att spela med PG och det var minst sagt stabilt spel. Dock lyckades PG med konstycket att med sitt utslag till vänster på 11’an träffa den nästan enda goarse busken som finns på hela banan. Därinne fanns det inte mycket hopp om att hitta något alls, än mindre hans boll. Till höger var det förmodligen 600 meter till närmsta hinder så lite märkligt vägval…….

Czeslaw Kruk MT vanns av BGCS’s ordförande Bob Chadwick på sensationella 45 poäng, hela sex poäng före Tony Hunt och Claire Johnson. Bästa av svenskarna PG och Claes på 38 poäng följda av Mats och Erik på 35 samt Mikael o undertecknad 34 pinnar. På 33 Jonas, Stefan och Björn. Sammanfattningsvis ännu en lyckad dag även om vi i nettoklassen inte var med i toppskiktet.

Dagen avslutades med middag i klubbhuset innan vi åkte tillbaka till The Watchman för att fylla på vätskedepåerna……

Kilspindie GC, Scottish Hickory Championship 19 maj

Kilspindie GC (bildad 1899) är en klubb och bana med gamla anor  och banan är utlagd 1867 under namnet Old Luffness av Tom Morris. Det tog honom en dag att lägga ut de då 17 hålen som sedan kompletterades med ett 18e hål 1872. (Se mer nedan om historian kring Luffnes). En underbart härlig bana, perfekt för hickorygolf, och ett klubbhus som är ett av de vackraste i Skottland. Inte minst Locker Bar Room, med en fantastisk inredning och omklädningsskåp i baren, är så speciellt att man knappt vill lämna klubbhuset. Första tee ligger 8 meter från baren och lika nära är det till 18e green………

Det kom drygt 50 spelare till start och vi fick en fantastisk golfdag med strålande väder och bara en svag bris. Som upplagt för fina scorer!! I scratchklassen så fullbordade PG Nyman sin trippel då han gick runt på 70 slag och med det var han två slag före Scott Henderson och på 73 slag hittar vi Steve Oswald, Neil McGarva samt undertecknad. Jonas hade 74, Stefan 76 och Claes 78 med övriga svenska strax efter.

Scottish Hickory Champion blev Neil McGarva på 61 slag två före Chris Kempton, Steve Oswald och undertecknad som alla kom in på 63 slag netto. Av övriga svenskar hade Stefan 66, Jonas och Martin 67 samt PG 69 slag tätt följd av övriga svenskar. Överlag ännu en bra insats av vårt svenska gäng med extra plus till PG som visade hur hickory golf skall spelas. Låt se om vi kan utmana honom när det blir dags för SM i Växjö……

Dagen avslutades med en mycket trevlig middag i klubbhuset innan vi blev upphämtade och hemkörda av Stuart’s killar. Som vanligt avslutade vi med lite rondanalyser och annat snack i baren innan vi relativt trötta smög i säng.

Lördagen var hemresedag för några men majoriteten stannade kvar och med hjälp av Jamie hade vi fått starttider på Gullane 2 som är en riktigt trevlig bana och som siffran anger något mellan Gullane 1 och Gullane 3 både i upplevelse och svårighet. Vi fick en underbar golfdag med lite betting men det visade sig när vi kom in att fyra av den fem 2-bollarna hade samma score så det blev ingen större utdelning….

På kvällen middag på grävlingen, Bonnie Badger, där vi bjöds på god mat och dryck och det blev en lyckad avslutning på en härlig vecka.

Stort tack till alla för fina dagar och gemenskap och nu ser vi frame mot Southern Hickory Tour där vi hoppas ni alla är med och spelar! Nästa utlandsäventyr blir för en del av gänget The Grail i september och sedan har vi English på Rye som vanligt första veckan i oktober.

 

Vid pennan / Olle

Gullane, lite golfhistoria

Gullane (ca. 3000 invånare) är ett riktigt Mecka för golfare med fler historiska banor på gångavstånd än vad ni hittar i St Andrews. Golf har spelats länge i Gullane och det sägs att skräddarna i Dirleton så långt tillbaka som 1650 på Auld Handsel Monday (första måndagen efter den 12 januari) mötte sina kollegor från Aberlady i en årlig match. Matcherna spelades på kullarna vid Gullane Links. 1854 bildades Dirleton Castle GC av affärsinnehavare och arbetare i Dirleton och klubben spelade sin golf på Gullane Links.

Dom första sju hålen i Gullane lades ut 1840 där nuvarande 1a och och de sista hålen på Gullane 1 ligger. Banan utökades senare till 15 hål och 1884 lades ytterligare 3 hål ut. Då hade två år tidigare (1882) Gullane GC bildats med totalt 32 medlemmar. 1889 byggdes ett klubbhus i Gullane men detta ersattes redan 1929 av det som ännu idag används som Members Clubhouse till höger om ettans hål på Gullane 1. The Old Clubhouse är idag en populär pub/restaurant vid infarten till Gullane där ni bör titta in och avnjuta en pint (eller två). Gullane GC har tre banor och No 1 blev som sagt klar 1884. 1889 lades No 2 ut och i början av 1900-talet blev trycket såpass stort att ytterligare en bana, No 3 byggdes och stod klar 1910. Värt att nämna är att kullarna kring Gullane från 1840 var mycket uppskattade träningsområden för ‘Racehorses’ vilket ledde till ideliga konflikter med golfarna. Konflikten ledde till att Lord Law 1892 förbjöd ridning och träning på Gullane Hills vilket gjorde att det blev fritt fram för fler banor.

Området kring Gullane är golftätt och golfare från Aberlady hade i många år spelat på Wanster course som låg vid havet mellan Aberlady och Gullane men konkurrens från det lokala skjutfältet gjorde att de fick flytta. Med hjälp av George Hope från Luffness, som upplät mark och lade ut nya hål, kunde man 1867 börja spela på Luffness GC som till viss del låg på Gullane Common. Tyvärr blev det ’stridigheter’ med övriga golfare i Gullane och Luffness golfarna fick återvända till Wanster course som utvecklades till det som idag är Kilspindie GC (namnet togs 1899).

George Hope gav dock inte upp och ville att Luffness skulle leva vidare och tog 1894 in Old Tom Morris för att lägga ut en ny bana som fick namnet Luffness New GC. Trots namnet New alltså en över 125 år gammal klubb. Har ni inte spelat här gör det och inled eller avsluta med lunch i det fantastiska klubbhuset. Jacket and tie of course och dessutom Storbritanniens fräckaste Dirty Bar.

I samhället Gullane ligger också den inte helt okända klubben The Honourable Company of Edinburgh Golfers, Muirfield som bildades 1744 och då spelade man på en 5 håls bana, Leith Links i Edinburgh. 1836 flyttade man till the Old Course, Musselburgh som då hade 8 hål men byggdes senare ut till 9. Här stannade klubben fram till 1891 då en ny bana stod klar i utkanten av Gullane och där finns klubben fortfarande kvar.

Inom 5 km från Gullane finns också Longniddry GC, Craigelaw, The Renaissance och Archerfield Links. Och några km längre bort North Berwick med två banor så även om du stannar några veckor behöver du inte spela samma bana mer än en gång…..