Du är här:

KM och Grand Finale med prisceremonier i sus och dus

Strumpebandsriddare årets KM-nyhet!

Årets ovanliga hickorysäsong avslutades med trösterik bankett och dignande prisbord på Hamnkrogen i Viken. En nyhet för året var den högtidliga dubbningen till Strumpebandsriddare för herr- och damvinnarna i KM. Detta innebar att ett par röda strumpeband gick till Sir Henry alias Henrik Peyron och Lady Bridget alias Bibban Gustafsson för deras vinster i bruttoklassen. Segrarna netto, Niclas Anderek respektive Lotte Mueller fick samtidigt motta sina gröna strumpeband. Noteras kan att Niclas under dagen lyckades hålla kvar sina kraftfulla utslag på banan och därför numera kan titulera sig Mr. 59 efter makalösa femtionio slag netto. Applåder och bugningar.

2020 års KLMP till minne av Kjell Lundberg, Walter Hagen och Bobby Jones.

Till minne av HGK:s medgrundare Kjell Lundberg spelas årligen matchtävlingen KLMMP (Kjell Lundberg Memorial Match Play) som har en vinnarsida, ”Walter Hagen”, och en tävling ”Bobby Jones”, för dem som inte lyckades gå vidare från den första omgången. De båda amerikanarna, den självsäkre Hagen och golfgeniet Jones, ansågs som 1920 – 30-talets svåraste motståndare att möta i match, därav namnet på denna HGH-tävling. Årets båda Walter Hagen-finalister, Stefan Kjell och Johan Persson fick båda en trevande start på hickoryåret men spelade allt bättre ju längre säsongen led. I finalen blev det till sist Stefan som drog längsta strået.

På Bobby Jones-sidan blev vinnaren den formstarke Hans Hallén som gått från klarhet till klarhet och i finalen besegrade Stefan Viklund.

Är foursome match den ädlaste tävlingsformen?

Under kvällen delades också ut pris till vinnarna i HGH:s egen foursomeliga.

Varför foursome?

En av de vanligaste spelformerna under golfens s k guldålder, så där 1880 – 1930 var foursome match och på flera äldre klubbar i England spelar man nästan inte något annat, helt enkelt för att det är så roligt. Det går undan, vi får god tid att koppla av mellan slagen och de flesta av oss gillar att samarbeta. Det handlar om att man är golfare och kompisar, inte bara golfare och motståndare. Fortfarande kallas några av de bättre golfklubbarna runt London ”The Gentlemen Foursomes”, och det är inte helt ovanligt att man på brittiska klubbar bara tillåter tvåbollar på förmiddagarna. Vilket gör det fullt möjligt för fyra morgontrötta att spela en snabb runda innan det är dags för en halvliter öl och en Ploughman´s med brown sauce i baren till lunch. Nu har vi ingen bar i Vikens klubbhus men tycker ändå att en snabb foursome är något av det bästa man kan syssla med, och därför har vi under året haft en matchserie för foursomepar som lottades ihop av tävlingskommittén i våras. 2020 års vinnarpar blev Hans Hallen som i sällskap med Bengt Gustafsson skrapade ihop flest poäng. Tvåa kom paret Jonas Fack och Niclas Anderek och trea blev Janne Mueller tillsammans med Stefan Kjell.

Glad avslutning på det som kunde blivit världens dystraste golfsäsong

I flera länder har golfen ställts på vänt på grund av Coronan, men lyckligtvis inte i Sverige eftersom man här förstått att det är vettigt att vistas utomhus och med gott avstånd till varandra. På Viken har den traditionella tävlingsverksamheten legat nere under pandemin, medan våra egna mera opretentiösa golflekar kunnat fortgå.

Sammanfattningsvis fick alltså årets coronakantade golfsäsong, präglad av armbågshälsningar och allmänt avståndstagande, en upprymd och guldkantad avslutning tack vare HGH:s festabstinenta medlemmar och gossarna i tävlingskommittén med Claes Kvist i spetsen.

Skam den som tycker illa därom!

Henrik Peyron dubbas till ”Sir Henry” efter sin bruttoseger i KM.
Bibban Gustafsson dubbas till ”Lady Bridget” för segern i damklassen.