Du är här:

HICKORYSKÅLEN ÅTERBÖRDAD TILL VIKEN

Årets hickorymatch HGH – Stockholmsalliansen på Kevinge 5 – 6 maj 2017

Morgonkylan biter i skinnet när vi stuvar in bärbagarna i de tre bilarna som ska ta oss till Stockholm och den årliga matchen mot stockholmsalliansen.

Denna består huvudsakligen av medlemmar från ärevördiga Stockholms Golfklubb (1904) i Kevinge strax norr om huvudstaden. Ytterligare några kommer från Lidingö GK och ett par andra klubbar i närheten. Det kommer som vanligt att handla om i tur och ordning bästboll, foursome och singlar.

Fyrboll bästboll i stekande sol

Efter lunch i klubbhuset, uppmjukningsputtar, på vissa håll även kompletterat med flytande rangebollar ut i Edsviken, vandrar fyrbollarna i stekande sol och 22 grader upp till första tee. Banan från 1932 och i originalversionen ritad av Colt, Alison & Morrison är i gott skick trots att den varit snötäckt ett par veckor tidigare, greenerna är ur en vikenspelares synvinkel kraftigt undulerade och snabba. Några timmar senare, på klubbhusterassen, återställs vätskebalansen och resultatet summeras: 3,5 – 2,5 i HGH:s favör. Kvällen tillbringas i det jättelika klubbrummet där den nyputsade prissamlingen i gammalt silver och en jättelik oljemålning ”Rovet av Leukippos döttrar” beundras. Det handlar dock inte om Rubens original som hänger i konstmuseet i München, utan om en kopia som visar två yppiga nymfer som enleveras av två vilda sällar till häst. Tavlan kallas självklart ”Mixed Foursome” av medlemmarna.

Natten tillbringas av de flesta HGH-spelarna på Mörby lasaretts närbelägna patienthotell där trötta mödrar och utvakade fäder vandrar runt med sina nyfödda i ståltrådsvagnar som liknar Systemets. Claes Kvist meddelar vid frukosten att han just stött på en ung dam dragandes runt med sin bebis. Tre timmar efter förlossningen.

Foursomes

Lördag morgon och foursomes. Gårdagens hetta har fått vika för betydligt svalare väder. Sune Werkell som bor granne med golfbanan berättar att det varit minus 3,5 mitt i natten och att man då satte på bevattningen för att snabbare få bort frosten. Återigen går HGH segrande ur lagspelet, återigen med 3,5 – 2,5 vilket innebär att vikeningarna nu leder med klara två poäng. Men singlarna återstår.

Tolv singelmatcher innan totalsegern bärgas

Singlarna spelas över nio hål enligt modellen 0,5 poäng för vinst, 0,25 för delning, för att inte singelspelet med dess många matcher ska väga alltför tungt. Historiskt har singlarna varit stockholmarnas starka sida, men denna gång håller HGH-spelarna undan, 5,5 mot 6,5 och totalsegern skrivs till 12,5 – 11,5. Nye medlemmen Jan Tilmanis som inlett lördagsgolfen på Viken något trevande visar sin klass genom att vinna tre matcher och dela en. Bl a besegras Ove ”Golf Links” Werner medan matchen mot Per Jacobsson, gammal SGK-medlem och f.d. tourpro, delas. Rapporter når oss att det rykt ur Micke Martinssons öron när han förklarat att han blivit ”rånad” på segern genom två osannolika slumpskott av Dick Poppelman från värdklubben. Men ur HGH-lagets synvinkel slutar det hela alltså väl.

Alcazar står för dansmusiken

Urlakade men glada byter vi om för kvällens bankett. Det visar sig att vi ska dela klubbhuset med ett bröllop där Alcazar står för musiken. Ulf Risberg från värdklubben klingar i glaset under middagen och uttrycker sin stora glädje för att ”Alcatraz” ska spela i rummet intill, och att vissa inte är så tokiga golfare trots att de föddes innan andra världskriget tog slut.

Mat och viner är utsökta och släpper fram varma känslor. Golflandslagsläkaren Sten Forsberg från stockholmsalliansen säger att golf är en elitidrott och drar en limerick där det gäller att kunna rimma på Timbuktu, vilket klaras galant. Taffeln hävs och några lyckligt lottade skåningar blir uppdragna på dansgolvet innan det är dags att ladda för återfärd.

Donken

På nedvägen till Viken görs liksom på uppvägen depåbesök på Donken utanför Linköping. Undertecknad som aldrig tidigare hört uttrycket ”Donken” väljer en cheeseburger med vatten. Tretton kronor, i mina ögon minst lika sensationellt som de två hålade långputtar som i viss mån återställde självförtroendet i slutet av bästbollsmatchen tillsammans med Magnus ”Oily” Sunesson. Slutet gott, allting gott.

Anders EngströmHickoryskålen 2017 på Kevinge 5-6 maj
Resultat singelspel 9 hål (matchvinst=0.5 poäng, delning 0,25 poäng)

   StockholmHelsinborg
Joakim NässénvsMikael Martinsson2/0 
Dick PoppelmanvsUlf Jageus2/0  
     
Joakim Nässén vsUlf Jageusa/sqa/sq
Dick Poppelman vsMikael Martinsson1/0 
     
Michael KurpatowvsJohan Persson 1/0 
Anders CarlssonvsClaes Kvist 2/1
     
Michael Kurpatow vsClaes Kvista/sqa/sq
Anders Carlsson vsJohan Persson1/0 
     
Per Fylking vsOwe Stenbeck 1/0
Sten ForsbergvsBengt Gustafson 1/0
     
Per FylkingvsBengt Gustafson1/0 
Sten ForsbergvsOwe Stenbeck 2/1
     
Patric Anderssonvs Bo Matson 2/0 
Ulf RisbergvsAnders Engström 3/2 
     
Patric Anderssonvs Anders Engström  2/0
Ulf Risbergvs Bo Matson  2/0
     
Ingvar Ritzén vsHenrik Peyrona/sqa/sq
Erik BrändströmvsRichard Steinert 2/0
     
Ingvar RitzénvsRichard Steinert2/0 
Erik BrändströmvsHenrik Peyron 2/0
     
Owe Werner vsJan Tilmanis 1/0
Per JacobsonvsMagnus Sunesson2/1 
     
Owe WernervsMagnus Sunesson1/0 
Per JacobsonvsJan Tilmanisa/sqa/sq
     
Resultat singlar  6,55,5
Fyrboll/bästboll  2,53,5
Foursome  2,53,5
     
Summa  11,512,5

Hickoryskålen 2017 på Kevinge 5-6 maj

Fyrboll

Peyron/Kvist – Kurpatow/Werkell A/S

Sunesson/Engström – Nässén/Carlsson 1/0

Matson/Jagaeus – Ritzén/Andersson 0/1

Martinsson/Gustafson – Werner/Risberg A/S

Tilmanis/Stenbeck – Brändström/Forsberg 1/0

Persson/Steinert – Poppelman/Fylking A/S

Resultat fyrbollar 3½ 2½

Foursome

Fack/Jagaeus – Werner/Risberg 0/1

Steinert/Peyron – Poppelman/Brändström A/S

Kvist/Engström – Tengstrand/Andersson 3/2

Sunesson/Persson – Werkell/Carlsson 2/0

Tilmanis/Gustafson – Nässén/Fylking 1/0

Matson/Martinsson – Ritzén/Kurpatow 0/1

Resultat foursome 3½ 2½