Du är här:

Svenska Hickorymästerskapet (SHM) 2024S 

Första helgen i augusti stod Lundsbrunn GK som arrangör av det 26e Svenska Hickorymästerskapet över 36 hål i tre klasser. Herrar, damer samt seniors +65. Dessutom på söndag morgon Svenska Hickorykannan över 18 hål pb. 

Glädjande kom hela 109 spelare till start på Lundsbrunns härligt gröna och utmanande bana. Som vanligt flest i herrklassen med 74 deltagare, därtill 27 seniors samt 8 damer. Förutom spelare fanns det också ett antal utställare där vi kunde göra fynd bland både klubbor och kläder. Mycket trevligt och välordnat.

Lundsbrunn bjöd inte bara på en utmanande bana utan också ett arrangemang i toppklass med en sällan skådad gästfrihet och elegant, tidsenligt klädda medarbetare mötte oss från det vi checkade in på fredagen och under hela helgen. Dessutom var vädergudarna med oss och vi bjöds på ett strålande väder under alla dagarna och en minimal vind. Trots det fina vädret så blev det tuffa förutsättningar då ruffarna var så där härligt sega som man helst inte vill ha dom och storleken på greenerna gjorde att fairwayträff från tee var ett måste för att kunna hålla kvar bollarna på, eller i närheten av green. Utmanande är inget understatement.

Förra årets runner up och 4-faldige mästaren Johan Moberg visade redan på lördagen att han skulle bli att räkna med då han kom in på en lysande 69’a med 3 birdies sista fem hålen. Med det var han fem före David Kirkham och Mats Wallberg. Slaget efter, och bäste amatör var Claes Armå på 75 slag. 

Bland damerna så var det oerhört tight med 4 flickor inom 3 slag. Försvarande mästarinnan Madeleine Tham Johansson hade 88 slag och jagades av hemmaspelarna Yvonne Karlsson och Anette Knutsson på 88 resp 89 slag och lurandes i vassen på 91 slag hittar vi Jenny Käck.

I Senior klassen var det ännu jämnare med 3 spelare på 84 slag, Mikael Tillström, Bengt Gustafson och Peter Örtegren och därefter ett hopp ner till Martin Mueller på 88 slag.

Det var med andra ord bäddat för en spännande söndag.

Men innan dess bjöds vi in till Mästerskapsbuffé på Lundsbrunn Resort & Spa och liksom under fredagen bjöds vi på en oerhört god och väl tilltagen buffé. Behövligt för många av oss för att orka med söndagens spel. Vi fick också lyssna på SGS’s ordförande Johan Johansson samt representanter för Norges Hickoryförbund som bjöd in till tävling den 31 augusti på Bogstad i samband med Oslo Golfklubbs 100 års jubileum. Han ni inte varit på Bogstad, åk dit någon gång, ni kommer inte att bli besvikna. Fantastisk bana i härlig natur som varit värd för ett antal Skandinaviska mästerskap (SKIM) genom åren.

Så var det söndag och avslutning på SM helgen. Liknande väderförhållande som under lördagen men någon hade förmodligen berättat för banpersonalen att det var sista rundan på US Open så vi bjöds på tuffa flaggplaceringar där några var kanske ’over the hill’…. Det innebar att scorerna blev något högre än under lördagen men trots allt såg vi mycket fin golf även under söndagen. Deltagarna i Hickorykannan var först ut på morgonen och när röken väl skingrats stod Håkan Samuelsson från Abbekås som vinnare på 67 slag netto. Två slag före Bollebygds stolthet Svante Hansson på 69 slag och trea Jörgen Ambratt från Gräppås på 71 slag.

I herrklassen hade Johan Moberg ett rejält försprång och när David Kirkham och Mats Wallberg hade det kämpigt på utrundan kunde Johan trots 3 över par utöka sitt försprång och efter en stabil inrunda på 36 slag stod han, med 144 slag (=par), som segrare för femte gången. Emil Norelius spelade fantastisk golf under söndagen och kom in på 72 slag och spelade därmed upp sig till en andra plats samt blev bäste amatör på sina 149 slag. David Kirkham spelade sista nio på 36 slag och slutade på tredje plats med totalt 150 slag. Svenska matchspelsmästaren Claes Armå fyra på 152, Fredrik Kampe och Mats Wallberg hade 153 slag och delade 5e platsen.

I damklassen blev det dock mycket dramatik och ett tag kändes det som ingen ville vinna. Madeleine tog ett tidigt grepp om titeln med mycket fina tre över par 39 slag ut men sedan gick det grus i maskineriet på några hål. Två dubbel bogeys på 11 och 14 innebar att ledningen krympte och när detta följdes upp med 9 slag på 15e så var hon helt plötsligt två slag efter Yvonne Karlsson och bara ett före Anette Knutsson. Inför sista hålet ledde Yvonne med två slag före Madeleine och Anette. Dramatiken var dock ännu inte slut utan och efter tunga 7 slag för Yvonne och en bogey för Anette kunde Madeleine med en par säkra sitt andra mästerskap på 175 slag. Ett slag före hemmaflickorna Anette och Yvonne. Jenny Käck kom aldrig riktigt ikapp topptrion utan slutade 4a på 179 slag. Vilken dramatik vi bjöds på!!

Seniorerna ville inte vara sämre när det gällde spänning . Både Bengan och Peter spelade bra ut med 39 och 40 slag med Mikael halkade efter. Trots två bogeys så tog sig Peter förbi Bengan och ledde med 2 slag efter 13 hål. Fem över par de kommande tre hålen av Peter gjorde att Bengan smet förbi och trots birdie-par finish av Peter nådde han inte ikapp Bengan som efter två över par sista 7 hålen landade på 82 slag mot Peters 83. Total 166 och 167 slag över de 36 hålen. Göran Silver gjorde en fin 83’a andra dagen och slutade på bronsplats medan Mikael Tillström fick nöja sig med 174 slag och en fjärde plats. Härlig kamp om segern mellan två stabila lirare.

En underbar helg gick mot sitt slut, Ordförande Johan delade ut priser och utmärkelser och informerade också om att vi nästa år får nöjet att spela SHM på Båstad igen. Ännu en gång ett STORT tack till Lundsbrunn GK för ett fantastiskt arrangemang.