Du är här:

National Hickory Championship på Isaberg

Den svenska NHC-sextetten på Isaberg. Från vänster: Lars-Eric Manns, Leif Einarsson, Anders Engström, Georg Kittel, Bengt Gustafson och Claes Kvist. Foto: Halvard Nilsson.

Den 23:e upplagan av amerikanska National Hickory Championship (NHC) blev en helt annan tillställning än de föregående tjugotvå, allt på grund av Coronapandemin. Mästerskapet skulle i år ha hållits på Mound Golf Course i Miamisburg, Ohio, en niohålsbana från 1938. Men istället avgjordes tävlingen på 24 olika golfbanor spridda över världen. En av dem var Isaberg Golfklubb med sex deltagare från Sverige.

National Hickory Championship har arrangerats sedan 1998 och är alltså årsbarn med Svenska Hickorymästerskapet. Vanligtvis spelas NHC på Oakhurst Links i White Sulphur Springs, West Virginia, en niohålsbana som anses vara den äldsta i USA. Speciella villkor: Endast ”smooth faced” hickoryklubbor, i princip tillverkade före 1900, är tillåtna. De måste bäras under armen, utan golfbag. Guttaperkabollar! Inga moderna peggar godkänns, man får pegga bollen på våt sand. Och givetvis krävs tidsenlig klädsel.

2015 ställde Leif Einarsson, Claes Kvist och Georg Kittel upp i NHC som första européer. De fick då bland annat träffa Lee Trevino på plats. Sedan dess har de varje år fått en inbjudan till mästerskapet i USA.

När årets NHC inte kunde spelas som vanligt föddes en ”crazy idea” hos Pete Georgiady som är hjärnan bakom tävlingen. NHC öppnades upp totalt och kunde spelas på vilken golfbana som helst i världen så länge som de nio hålen fick samma längd som på Oakhurst Links, 2 235 yards. Tävlingen skulle spelas samtidigt den 11–12 juni bortsett från skillnader i tidszoner. NHC är en slagtävling över 36 hål med tre klasser: Open Division (scratch), Men’s Reserve Division och Ladies’ Reserve Division (båda med handicap).

Leif, Claes och Georg beslöt att ställa upp. De fick med sig Anders Engström, Bengt Gustafson och Lars-Eric Manns. Leif har så många godkända ”smooth faced” hickoryklubbor i sin samling att han i princip kunde förse hela sextetten med spelbar utrustning. Hålen 1–9 på Isaberg Västra mättes upp och utslagsplatser markerades så att varje hål fick rätt längd à la Oakhurst Links.

Totalt deltog 90 hickoryspelare, utspridda på 24 banor. En bana i vardera Sverige, Canada, Australien och Nya Zeeland, alla övriga i USA. Bäst bland svenskarna lyckades Lars-Eric Manns med en 11:e plats i Men’s Reserve Division på 142 slag netto.

Ett annorlunda golfäventyr!

Georg Kittel

Oakhurst Links 2015. Georg, Leif och Claes träffar Lee Trevino.