Hickory Goffers

of Helsingborg

Strumpebandsriddare årets KM-nyhet!

Årets ovanliga hickorysäsong avslutades med trösterik bankett och dignande prisbord på Hamnkrogen i Viken. En nyhet för året var den högtidliga dubbningen till Strumpebandsriddare för herr- och damvinnarna i KM. Detta innebar att ett par röda strumpeband gick till Sir Henry alias Henrik Peyron och Lady Bridget alias Bibban Gustafsson för deras vinster i bruttoklassen. Segrarna netto, Niclas Anderek respektive Lotte Mueller fick samtidigt motta sina gröna strumpeband. Noteras kan att Niclas under dagen lyckades hålla kvar sina kraftfulla utslag på banan och därför numera kan titulera sig Mr. 59 efter makalösa femtionio slag netto. Applåder och bugningar.

 

2020 års KLMP till minne av Kjell Lundberg, Walter Hagen och Bobby Jones.

Till minne av HGK:s medgrundare Kjell Lundberg spelas årligen matchtävlingen KLMMP (Kjell Lundberg Memorial Match Play) som har en vinnarsida, ”Walter Hagen”, och en tävling ”Bobby Jones”, för dem som inte lyckades gå vidare från den första omgången. De båda amerikanarna, den självsäkre Hagen och golfgeniet Jones, ansågs som 1920 – 30-talets svåraste motståndare att möta i match, därav namnet på denna HGH-tävling. Årets båda Walter Hagen-finalister, Stefan Kjell och Johan Persson fick båda en trevande start på hickoryåret men spelade allt bättre ju längre säsongen led. I finalen blev det till sist Stefan som drog längsta strået.

På Bobby Jones-sidan blev vinnaren den formstarke Hans Hallén som gått från klarhet till klarhet och i finalen besegrade Stefan Viklund.

 

Är foursome match den ädlaste tävlingsformen?

Under kvällen delades också ut pris till vinnarna i HGH:s egen foursomeliga.

Varför foursome?

En av de vanligaste spelformerna under golfens s k guldålder, så där 1880 – 1930 var foursome match och på flera äldre klubbar i England spelar man nästan inte något annat, helt enkelt för att det är så roligt. Det går undan, vi får god tid att koppla av mellan slagen och de flesta av oss gillar att samarbeta. Det handlar om att man är golfare och kompisar, inte bara golfare och motståndare. Fortfarande kallas några av de bättre golfklubbarna runt London ”The Gentlemen Foursomes”, och det är inte helt ovanligt att man på brittiska klubbar bara tillåter tvåbollar på förmiddagarna. Vilket gör det fullt möjligt för fyra morgontrötta att spela en snabb runda innan det är dags för en halvliter öl och en Ploughman´s med brown sauce i baren till lunch. Nu har vi ingen bar i Vikens klubbhus men tycker ändå att en snabb foursome är något av det bästa man kan syssla med, och därför har vi under året haft en matchserie för foursomepar som lottades ihop av tävlingskommittén i våras. 2020 års vinnarpar blev Hans Hallen som i sällskap med Bengt Gustafsson skrapade ihop flest poäng. Tvåa kom paret Jonas Fack och Niclas Anderek och trea blev Janne Mueller tillsammans med Stefan Kjell.

 

Glad avslutning på det som kunde blivit världens dystraste golfsäsong

I flera länder har golfen ställts på vänt på grund av Coronan, men lyckligtvis inte i Sverige eftersom man här förstått att det är vettigt att vistas utomhus och med gott avstånd till varandra. På Viken har den traditionella tävlingsverksamheten legat nere under pandemin, medan våra egna mera opretentiösa golflekar kunnat fortgå.

Sammanfattningsvis fick alltså årets coronakantade golfsäsong, präglad av armbågshälsningar och allmänt avståndstagande, en upprymd och guldkantad avslutning tack vare HGH:s festabstinenta medlemmar och gossarna i tävlingskommittén med Claes Kvist i spetsen.

 

Skam den som tycker illa därom!

sir henrik

Henrik Peyron dubbas till ”Sir Henry” efter sin bruttoseger i KM.

 

lady bridget

Bibban Gustafsson dubbas till ”Lady Bridget” för segern i damklassen.

 

resultat KM

 

Walter Hagen Group | Huvudtävling

hagen 1609

 

Bobby Jones Group | Förlorarsidan

jones 1609

I strålande sommarväder spelades den sjätte upplagan av Fridlunds Eclectic på Viken Links. Nitton deltagare kom till start, varav sex damer.
Segrade gjorde Ulf Ender på 27,5 slag. Tvåa blev Johan Person och trea Mikael Lindman som båda hade 28,1 slag. Johan på bättre sista sex.
Bästa dam blev Lotte Mueller med 33,9.
23 personer kom till kvällens prisutdelning och avnjöt en underbar måltid på Hamnkrogens uteservering.  

fridlunds

IMG 3097

Ösregn lyckades inte sänka spelarnas humör under den årliga matchen mot Rya

Årets foursomematch mot Rya den 5 september 2020 var den sjunde i ordningen och slutade i solsken trots att en häftig regnskur från väster fick spelarna att huka bakom bagar och paraplyer. Laget från HGH, åderlåtet på grund av att flera goda spelare spelade tävling på Öland, kunde trots detta uppamma tillräcklig glöd för att dela matchen med de goda hickorygolfarna från Rya.

Från Rya deltog David Johansson och Kekke Peterson, Eric Johansson och Christer Ekdahl, Patrik Bäckbom och Bo Matson samt Per Levin och Ulf Jerlebo. För HGK spelade Henrik Peyron och Janne Mueller, Richard Steinert och Lars Nyström, Martin Mueller och Anders Engström samt Ove Stenbeck och Claes Kvist.

I flödande sol och med väl tilltagna coronavstånd bjöd HGH efter matchen på lättöl med fralla och bulle från Konditori Öresund, och Ryas lagledare Ulf Jerlebo hälsade till sist välkommen till 2021 års upplaga som spelas på Rya.

isaberg 1

Den svenska NHC-sextetten på Isaberg. Från vänster: Lars-Eric Manns, Leif Einarsson, Anders Engström, Georg Kittel, Bengt Gustafson och Claes Kvist. Foto: Halvard Nilsson.

Den 23:e upplagan av amerikanska National Hickory Championship (NHC) blev en helt annan tillställning än de föregående tjugotvå, allt på grund av Coronapandemin. Mästerskapet skulle i år ha hållits på Mound Golf Course i Miamisburg, Ohio, en niohålsbana från 1938. Men istället avgjordes tävlingen på 24 olika golfbanor spridda över världen. En av dem var Isaberg Golfklubb med sex deltagare från Sverige.

National Hickory Championship har arrangerats sedan 1998 och är alltså årsbarn med Svenska Hickorymästerskapet. Vanligtvis spelas NHC på Oakhurst Links i White Sulphur Springs, West Virginia, en niohålsbana som anses vara den äldsta i USA. Speciella villkor: Endast ”smooth faced” hickoryklubbor, i princip tillverkade före 1900, är tillåtna. De måste bäras under armen, utan golfbag. Guttaperkabollar! Inga moderna peggar godkänns, man får pegga bollen på våt sand. Och givetvis krävs tidsenlig klädsel.

2015 ställde Leif Einarsson, Claes Kvist och Georg Kittel upp i NHC som första européer. De fick då bland annat träffa Lee Trevino på plats. Sedan dess har de varje år fått en inbjudan till mästerskapet i USA.

När årets NHC inte kunde spelas som vanligt föddes en ”crazy idea” hos Pete Georgiady som är hjärnan bakom tävlingen. NHC öppnades upp totalt och kunde spelas på vilken golfbana som helst i världen så länge som de nio hålen fick samma längd som på Oakhurst Links, 2 235 yards. Tävlingen skulle spelas samtidigt den 11–12 juni bortsett från skillnader i tidszoner. NHC är en slagtävling över 36 hål med tre klasser: Open Division (scratch), Men’s Reserve Division och Ladies’ Reserve Division (båda med handicap).

Leif, Claes och Georg beslöt att ställa upp. De fick med sig Anders Engström, Bengt Gustafson och Lars-Eric Manns. Leif har så många godkända ”smooth faced” hickoryklubbor i sin samling att han i princip kunde förse hela sextetten med spelbar utrustning. Hålen 1–9 på Isaberg Västra mättes upp och utslagsplatser markerades så att varje hål fick rätt längd à la Oakhurst Links.

Totalt deltog 90 hickoryspelare, utspridda på 24 banor. En bana i vardera Sverige, Canada, Australien och Nya Zeeland, alla övriga i USA. Bäst bland svenskarna lyckades Lars-Eric Manns med en 11:e plats i Men’s Reserve Division på 142 slag netto.

 

Ett annorlunda golfäventyr!

Georg Kittel

 

isaberg 2

Oakhurst Links 2015. Georg, Leif och Claes träffar Lee Trevino.

Nyheter/arkiv