Hickory Goffers

of Helsingborg

Grundläggande regler olika klubbdelar

När vi tävlar i våra golfhistoriska tävlingar spelar vi med klubbor där klubbhuvudet ska vara tillverkat före 1935 och vara avsett att skaftas med träskaft. Enbart träskaft som t.ex hickory, ask eller bambu är tillåtna. Enbart läder- eller korkgrepp tillåtna. För lädergrepp är det valfritt vilken sida som används utåt.
Speciella klubbor
All s.k. retro-fitting är otillåten med ett enda undantag. Klubbhuvuden som tillverkades för att kunna ha antingen trä- eller stålskaft som idag har träskaft är tillåtna oavsett om de initialt hade trä- eller stålskaft.

Klubbor som under vissa perioder varit förbjudna som t.ex deep groove, konkava niblicks, etc. är idag tillåtna och kan upplevas på banan.

Tillåtna åtgärder

En klubba får restaureras till ursprungligt skick, vilket bl. a. innebär att söndriga huvuden och skaft får lagas. Ändra lie och loft. Byta skaft till nytt eller begagnat samt byta till nytt grepp och ny whipping. Ändra skaftets styvhet genom att göra skaftet tunnare eller genom att applicera whipping på skaftet. Ändra svingvikt genom att förlänga eller förkorta skaftet och/eller ändra klubbhuvudets vikt medelst bly, blytejp e. dyl.

Exempel på otillåtna klubbor

hickoryklubbor2

Otey Crisman

Ganska frekvent på våra tävlingar dyker det upp putters från Otey Crisman. Inga Otey Crisman putters tillverkades för 1935. De har inte ens försökt göra replikas på någon gammal modell! Det är jättefina putters och det finns dom som samlar på dom men tyvärr är dessa putters är ej tillåtna på SGS tävlingar (de är för övrigt ej heller tillåtna varken i US eller UK).

Är du osäker om någon klubba är tillåten? Skicka en bild och fråga till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..