Hickory Goffers

of Helsingborg

Artikelindex

HISTORY OF THE HICKORY GRAIL

The Hickory Grail instiftades år 2000 av amerikanen Ralph Livingstone III, hickorypionjär och tillika Tom Stewart-expert och skotten David Hamilton, pensionerad hjärnkirurg och en av nutidens främsta golfhistoriker. David´s mest kända verk är Good Golf Guide to Scotland. Dessa båda gentlemän tog initiativet till The Hickory Grail som är en match i Ryder Cup-format mellan USA och Europa för medlemmar i British Golf Collectors Society.
De första matcherna som spelades på Kilspindie i Scotland 2000 -2001 vanns av USA. Därefter beslutades att spela vartannat år i USA och vartannat i Europa. Nästa drabbning år 2003 ägde rum på anrika St Andrews Golf Club i New York som Europalaget vann med 10-8. År 2005 var det återigen dags för Scotland och Kilspindie som delades 9 – 9.
En av Texas mest privata och exklusiva klubbar Brook Hollow stod för värdskapet 2007. USA vann i ren utklassningsstil med 13 -5. På återresan från Texas lyckadas jag övertala vår Captain David Kirkwood att förlägga Grailen till Sverige och Falsterbo 2009 vilket blev mycket uppskattat. Europalaget kunde utjämna i antal matcher och vinna med 14½ - 9½. Kanske lite beroende på att vi toppat laget med bl.a. Adam Mednick och Pierre Fulke. 2011 var det åter USA som var värd för tävlingen som spelades på Dormie Club i Pinehurst, North Carolina. Vi var fyra svenska som hade fått äran att representera Europalag och innan Grailen hade Jörgen Isberg arrangerat en match mellan fyra amerikaner och oss fyra svenskar, Jonas Fack, Erik Brändström, Jörgen och undertecknad på anrika Pinhurst nr 2. Grailen slutade med förlust 10 – 14. År 2015 var det åter Europas tur att arranger Grailen och då på London-klubben Walton Heath som blev en jämn historia och slutade 12 – 12.
Senaste mötet var på anrika Baltusrol i New Jersey 2015 som stått värd för såväl US Open
(7 ggr). US Amatuer, US Open Ladies och ett flertal Baltusrol Invitational på PGA-touren. De snabba greenerna, 13 på stimpen, behärskade jänkarna betydligt bättre och vann med hela 16 – 8. USA leder således i antal matcher med 6 – 3. Vi ser framemot revansch 2017 på Machrihanish i Scotland.

Claes K.